مقاله ها

همه چیز درباره سیستم ارتینگ و انواع آن

  • سیستم ارتینگ چیست؟

    سیستم ارتینگ یک سیستم الکتریکی است که توسط آن یک تاسیسات الکتریکی به وسیله یک هادی به زمین متصل می شود. اگر در تاسیسات برقی ایراد وجود داشته باشد، ممکن است فرد با لمس یک قطعه فلزی زنده دچار برق گرفتگی شود، زیرا برق از بدن به عنوان مسیری به زمین استفاده می کند. ارتینگ یک مسیر جایگزین برای انتقال جریان نشتی به زمین فراهم می کند.

    انواع سیستم ارتینگ

    انواع سیستم ارتینگ بر اساس نحوه اتصال نقطه خنثی منبع تغذیه به زمین و نحوه اتصال بدنه های فلزی تجهیزات به زمین طبقه بندی می شوند.

    سیستم ارتینگ TT

    در این سیستم، نقطه خنثی منبع به زمین متصل نمی شود. در عوض، قسمت های فلزی غیررسانا به طور مستقیم به الکترود ارت متصل می شوند. این سیستم، حفاظت نسبتاً خوبی در برابر برق گرفتگی ارائه می دهد، اما ممکن است در برابر صاعقه موثر نباشد.

    سیستم ارتینگ TN

    در سیستم ارتینگ TN، نقطه خنثی منبع تغذیه به یک الکترود ارت مشترک متصل می شود. بدنه های فلزی تجهیزات نیز به همان الکترود ارت متصل می شوند. در ادامه تصویر یک نمونه از این نوع سیستم قابل مشاهده است.

     

    سیستم ارتینگ IT

    در این سیستم، نقطه خنثی منبع از طریق امپدانس به زمین متصل می شود. این سیستم، حفاظت نسبتاً خوبی در برابر برق گرفتگی ارائه می دهد، اما ممکن است در برابر صاعقه موثر نباشد.

     

    تجهیزات حفاظتی در سیستم ارتینگ

    تجهیزات حفاظتی در سیستم ارتینگ، تجهیزاتی هستند که برای محافظت از افراد و تجهیزات در برابر خطرات الکتریکی استفاده می شوند. این تجهیزات عبارتند از:

    سیم ارت

    سیم ارت یک وسیله الکتریکی است که برای اتصال الکتریکی بین دو نقطه در یک مدار استفاده می‌شود. این سیم‌ها معمولاً از موادی با خاصیت‌های خوب رسانایی الکتریکی مانند مس یا آلومینیوم ساخته می‌شوند. یکی از ویژگی‌های مهم سیم ارت، مقاومت الکتریکی کم آن است، به این معنا که جریان الکتریکی با مقاومت کمتری از آن عبور می‌کند. در مدارهای الکتریکی، ایجاد یک سیم ارت به منظور اتصال به زمین از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا این کار به حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر افت ولتاژ ناخواسته و انتقال جریان ناپیوسته کمک می‌کند. سیم ارت نقش مهمی در ایمنی و کارکرد صحیح مدارهای الکتریکی ایفا می‌کند.

    محافظ جان

    محافظ جان، یکی از تجهیزات حفاظتی در سیستم ارتینگ است. این دستگاه که در صورت نشتی جریان برق به بدنه تجهیزات، جریان را قطع می کند. محافظ جان معمولاً از یک رله جریان پس ماند (RCCB) و یک کلید خودکار (مینیاتوری) تشکیل شده است.

    کلید خودکار

    کلید خودکار یک ابزار فناوری است که با استفاده از مکانیزم‌های مختلف، به طور خودکار و بدون نیاز به دخالت انسان، وظایف مشخصی را انجام می‌دهد. این تکنولوژی در انواع مختلف از جمله کلیدهای خودکار خودروها، کلیدهای خودکار در یازدهه‌ها و تجهیزات دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، در خودروهای مدرن، کلید خودکار به وسیله‌ی سیستم‌های الکترونیکی و رمزنگاری پیچیده فعال می‌شود، بدون اینکه نیاز به استفاده از کلید فیزیکی باشد. این نوع کلیدها به افراد امکان می‌دهند تا با راحتی و سرعت وارد خودرو شوند و آسیب احتمالی به کلیدهای فیزیکی را کاهش دهند. در کل، کلید خودکار نمایانگر تلاش برای افزایش اتوماسیون و راحتی در زندگی روزمره است.

    چاه ارت در سیستم ارتینگ

    این ساختار معمولاً شامل یک چاه یا چندین چاه عمیق در زمین است که به وسیله‌ی الکترودهای خاص به سیستم زمین متصل می‌شود. از طریق این اتصال به زمین، انرژی الکتریکی اضافی به سطح زمین منتقل شده و احتمال ایجاد آسیب به تجهیزات الکتریکی و حتی افراد را به حداقل می‌رساند. چاه ارت نقش بسیار حیاتی در حفظ استحکام سیستم‌های الکتریکی و پیشگیری از حوادث الکتریکی ناخواسته ایفا می‌کند و از این رو، استانداردهای الکتروتکنیکی مختلف نیز به ایجاد چاه ارت در سیستم‌های الکتریکی تأکید دارند.

    صاعقه گیر در سیستم ارتینگ

    صاعقه گیر، دستگاهی است که از ساختمان در برابر صاعقه محافظت می کند. صاعقه گیر، صاعقه را به زمین هدایت می کند و از آسیب دیدن ساختمان جلوگیری می کند.

    *نصب صحیح تجهیزات حفاظتی در سیستم ارتینگ، برای محافظت از افراد و تجهیزات در برابر خطرات الکتریکی ضروری است.

     

    ما در الفبای برق سعی داریم آخرین اطلاعات درباره لوازم برقی را برای شما فراهم کنیم. با پیگیری وبسایت الفبای برق، به‌روزترین اطلاعات را در زمینه صنعت برق کسب کنید.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *